"Als ondernemer, vermogende of als er vastgoed is, dan is het nog belangrijker om een mediator met ruime ervaring in te schakelen. Een juridisch en financieel deskundige mediator, die het hele plaatje kan overzien bij een scheiding en de regie pakt. Ik denk dat dit ook de reden is, dat veel ondernemers en vermogende particulieren mij weten te vinden."
Mr. Sissel Pemmelaar
Scheidingsmediator
Vermogende particulier
Wij zijn van mening dat voor een goede afwikkeling van een echtscheiding met een omvangrijk vermogen essentieel is: inzicht in alle rechten en plichten, de financiële consequenties van verschillende oplossingen en uiteraard fiscale optimalisatie. Al is iedere scheiding anders en scheiden als vermogende particulier altijd maatwerk.
Maar zijn dit de onderwerpen die aanbod kunnen komen:
- Is er sprake van een (beperkte) gemeenschap van goederen of zijn er huwelijkse voorwaarden opgesteld? Zo ja hoe worden deze uitgelegd?
- Is er privévermogen op basis van de huwelijkse voorwaarden, vanuit een erfenis of schenking met een uitsluitingsclausule?
- Is privévermogen terecht gekomen in het gemeenschappelijk vermogen, het te verrekenen vermogen of het privévermogen van de ander? Zo ja hoe zit dat juridisch (vergoedingsrechten) en welke afspraken kunnen hierover worden gemaakt?
- In het geval van vastgoed: hoe en wanneer worden de verschillende panden gewaardeerd, verdeeld of verrekend? Zijn er huurders of panden die vanwege de ligging of exclusiviteit lastig te verkopen zijn en hoe ga je daar dan mee om? Hoe is de financiering van de panden geregeld en hoe kan deze worden voortgezet na de echtscheiding? Zijn er internationale aspecten om rekening mee te houden bij de waardering, levering of verkoop van een pand?
- Bij (unvested) aandelen, beleggingen, bitcoins of andere crypto valuta en fondsen; dienen deze verdeeld of verrekend te worden en tegen welke waarde? Zijn de unvested aandelen of fondsen toe te delen aan de ander? Op welk moment vindt de eventuele verdeling of verrekening plaats?
- De alimentatie vaststellen is ingewikkeld als er meer vermogen is. De rechtspraak is hier niet eenduidig over. Er zal in mediation eerst gekeken worden of iemand behoeftig is en zo ja wat dan een redelijke welstand is om te behouden na de echtscheiding. Vragen zijn verder hoe ga je om met het vermogen na echtscheiding bij de bepaling van de hoogte van de partneralimentatie? Welke inkomsten neem je mee uit vermogen? Kan er van de alimentatie ontvanger verwacht worden in te teren op zijn of haar vermogen?
- Is afkoop van de partneralimentatie een mogelijkheid en wat is dan een redelijk bedrag? Hoe geef je dat fiscaal zo goed mogelijk vorm?
- Hoe zit het met de oudedagsvoorzieningen en welke mogelijkheden zijn er om hier goede duurzame afspraken over te maken?
- Welke fiscaliteiten zijn er om rekening mee te houden en welke afspraken worden daarover gemaakt?
- Hoe kan de afwikkeling van de echtscheiding fiscaal worden geoptimaliseerd?
SCHEIDEN MET VERMOGEN
WAT KOMT ER EXTRA BIJ KIJKEN
Een echtscheiding met kinderen is één van de moeilijkste dingen om mee te maken, maar voor een ondernemer of vermogende particulier komt er nog meer bij kijken. Dit komt doordat scheiden als ondernemer je niet alleen privé treft, maar ook zakelijk. Bij vermogende particulieren ligt de financiële afwikkeling van de scheiding vaak gevoelig. Doordat het vermogen generatie op generatie is overgedragen of juist verkregen is als hoogopgeleide professional, medisch specialist, vrije beroepsbeoefenaar, belegger of BN-er.
De persoonlijke en zakelijke aspecten lopen geregeld door elkaar tijdens het huwelijk, wat maakt dat deze echtscheidingen juridisch, financieel en emotioneel complex zijn. Je kunt je dan ook voorstellen, dat geen van beide belang heeft bij een eindeloze juridische strijd die uitmondt in een procedure bij de rechtbank. En al helemaal niet als er kinderen in het spel zijn of privacy belangrijk is.
Juist mediation is in dit geval uitermate geschikt om snel tot duurzame afspraken te komen waar beide ouders achter staan en mee verder kunnen. Bij Sissel ben je aan het juiste adres voor hulp bij een financieel complexe echtscheiding door haar ruime ervaring en expertise, zowel juridisch als financieel.
Lees ook wat er bij een echtscheiding met kinderen komt kijken >
WAT ZEGGEN ANDEREN...
"Dank Sissel voor al je hulp! Zonder jou waren we er echt nooit uitgekomen met ons bedrijf en het pensioen. Het was zo ingewikkeld. We spreken weer met elkaar en dat hadden we door alle financiële vragen met de scheiding en ons bedrijf, echt al heel lang niet meer gedaan. Het voelt voor ons allebei nu gewoon goed, nu we de scheiding en de financiële knopen met het bedrijf op deze manier hebben kunnen regelen. Bedankt dat je ons allebei zo goed hebt geholpen."
"Sissel Pemmelaar heeft ons heel discreet en ontzettend goed geholpen. Bij onze scheiding konden we absoluut geen publiciteit gebruiken. Ze ontving ons in een hele fijne rustige omgeving, waarbij we ons eindelijk vrij voelden om weer met elkaar in gesprek te komen. Sissel speelde hierin een erg prettige rol, door naar allebei te luisteren en ons serieus te nemen. Ze heeft ons feilloos door een ingewikkelde scheiding geholpen, waarbij de verdeling van de aandelen en onze vastgoedportefeuille het nog complexer maakte. Haar financiele kennis maar met name al haar praktische oplossingen hebben ons enorm geholpen."
Lees alle reviews>
Ondernemer
Hoe complex scheiden als ondernemer is hangt samen met om wat voor soort onderneming het gaat, de omvang ervan en de vraag of en hoe de huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld. Dit zijn dan ook de eerste vragen die worden gesteld in mediation, zodat daar snel duidelijkheid over is. Afhankelijk daarvan zal verder worden geïnventariseerd wat er in uw geval specifiek nodig is om tot een goede afwikkeling van de echtscheiding te komen.
Bij de volgende vragen kunnen wij u helpen:
- Om wat voor soort bedrijf gaat het? Een eenmanszaak, maatschap, V.O.F. of B.V.? Indien het om een BV gaat: hoe zit de constructie in elkaar?
- Ben je samen met je partner een vennootschap onder firma, maatschap of directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een besloten vennootschap?
- Zijn er huwelijkse voorwaarden? Zo ja hoe dienen deze te worden uitgelegd?
- Valt de onderneming in een verdeling of verrekening? Zo ja: hoe en door wie wordt de onderneming gewaardeerd?
- Indien er niet uitgekeerde bedrijfswinsten meegenomen dienen te worden in de verrekening (opgepotte winsten). Hoeveel vermogen kan er dan aan de onderneming onttrokken worden zonder dat de continuïteit in gevaar komt?
- Zijn er schulden aan de B.V.? Bijvoorbeeld de rekening-courant schuld en hoe ga je daar dan mee om?
- Is er privévermogen dat aan de B.V. ter beschikking wordt gesteld? Zo ja hoe werkt dat?
- Om de alimentatie juist vast te kunnen stellen; wat is het te verwachten inkomen dat de ondernemer de komende jaren kan verdienen?
- Hoe beïnvloedt de verdeling of verrekening van de onderneming de partneralimentatie en wordt er een juiste balans tussen die twee gevonden?
- Hoe zit het met pensioen: is het in eigen beheer of opgebouwd bij een pensioenfonds? Is er sprake van lijfrentes of een fiscale oudedagsreserve?
- Hoe om te gaan met een meewerkende partner die in loondienst is bij de eigen zaak?
- Welke fiscaliteiten zijn er om rekening mee te houden en welke afspraken worden daarover gemaakt?
- Hoe kan de verdeling en/of verrekening zo optimaal mogelijk fiscaal worden vormgegeven?
Benieuwd wat mr. Sissel Pemmelaar in uw specifieke situatie kan betekenen? Wij nodigen u graag uit voor een kennismakingsgesprek met onze mediator op haar kantoor in Amsterdam. U kunt hieronder het contactformulier invullen en Sissel neemt binnen 24 uur contact met u op.