De norm is tegenwoordig dat een echtscheiding in alle harmonie wordt geregeld met een Scheidingsmediator. Waar komt dat succes vandaan? En is dat echt voor iedereen weggelegd?
Mr. Sissel Pemmelaar, eerst familierecht advocaat en inmiddels zéér ervaren (MfN) mediator & financieel echtscheidingsadviseur in Amsterdam, begeleidt scheidingen van begin tot eind. In dit interview legt ze uit waarom Mediation bij scheiden zo goed werkt.
Om maar bij het begin te beginnen, wat is Mediation?
Mediation is het zelf oplossen van een conflict met behulp van een neutrale bemiddelaar: de Mediator. Ik begeleid bijvoorbeeld een scheidend echtpaar om afspraken te maken waar zij allebei tevreden mee zijn.
Hoe doe je dat?
Ik sta als het ware steeds naast de gesprekken van de partijen en spring in als dat nodig is; ik help om de communicatie helder te houden, zorg dat ieder de kans krijgt om wensen en verwachtingen duidelijk uit te spreken, begeleid op emotioneel vlak, spreek met de kinderen. En ik ben er voor alle praktische zaken: van de alimentatieberekening, het ouderschapsplan en het scheidingsconvenant tot het indienen van het verzoek tot echtscheiding bij de rechtbank.
Wanneer kies je voor Mediation?
Mediation is eigenlijk altijd de beste manier om conflicten binnen een familie op te lossen: denk aan een echtscheiding, beëindiging van een geregistreerd partnerschap of samenleving, omgangsregeling, gezagskwestie, alimentatie, een nalatenschap. Iedere situatie waarbij de partijen samen verder moeten of willen.
Waarom?
Omdat Mediation een oplossing biedt voor de lange termijn. Je gaat door een proces, je leert beter te communiceren met elkaar, samen afspraken te maken waar beiden zich goed bij voelen.
Dat zijn vaardigheden waar je in de toekomst altijd de vruchten van plukt. Zeker als er kinderen zijn, is het belangrijk dat ex-partners verder kunnen als ouders. Bij mediation kies je altijd zelf voor de afspraken die gemaakt worden, waardoor het fundament onder de afspraak stevig is.
Wat voor afspraken moeten er eigenlijk gemaakt worden?
Er zijn twee belangrijke pijlers bij een Scheidingsmediation: het financiële plan waarin onder meer de verdeling van alle bezittingen wordt geregeld en afspraken over de partneralimentatie, pensioenen, woning en hypotheek worden gemaakt, en het ouderschapsplan. Daarin kun je als ouders alles vastleggen rondom de opvoeding van de kinderen: van de alimentatie en de verdeling van vakanties en verjaardagen, tot de omgang met eventuele nieuwe partners.
En hoe worden de afspraken vastgelegd?
Alle afspraken die gemaakt zijn tijdens de Mediation, leg ik vast in het 0uderschaplan en het echtscheidingsconvenant. Deze getekende stukken worden vervolgens met een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank gestuurd. Beide partijen zijn dus verplicht zich hier verder aan te houden.
Moet je zelf nog naar de rechtbank?
Nee. De rechter spreekt de ontbinding van het huwelijk officieel uit, maar daar hoef je niet persoonlijk bij aanwezig te zijn, ook niet bij het inschrijven van de echtscheiding in het Register van de Burgerlijke Stand. Ik regel en begeleid dat verder.
Slaagt een Mediation altijd?
Er is maar één belangrijke voorwaarde: de bereidheid van beide partijen om tot een oplossing te komen. Zolang die bereidheid er is en blijft, is Mediation buitengewoon succesvol.
En de kosten?
Dat is ook zo mooi. Een Mediation proces is ook nog voordelig, omdat je samen één Mediator betaalt, in plaats van ieder een eigen advocaat.
Het is duidelijk dat je heel gepassioneerd bent over Mediation, waar komt dat vandaan?
Ik heb jaren als advocaat gewerkt en veel familiezaken gedaan. Ik heb met eigen ogen gezien hoe echtscheidingen in vechtscheidingen kunnen veranderen, als beide partijen een advocaat hebben. Je wordt dan alleen maar verder uit elkaar getrokken, terwijl het juist zo belangrijk is om met elkaar te blijven communiceren. Het is prachtig om te zien dat er door Mediation begrip op kan treden tussen mensen, juist daar waar dat eerst niet mogelijk leek. Dat ouders na de scheiding samen verder kunnen. Dat ik mij geen zorgen hoef te maken en weet met deze kinderen gaat het goed komen. Om daar als Scheidingsmediator een rol in te kunnen spelen voor het hele gezin, geeft veel voldoening.
Je bent ook Financieel Echtscheidingsadviseur, wat houdt dat in?
Dat klopt. Ik ben opgeleid tot Financieel Echtscheidingsadviseur. Hierdoor kan ik helpen om de toeslagen te berekenen, de fiscale mogelijkheden eigen woning, eigen onderneming en andere fiscaliteiten bij echtscheiding nauwkeurig in kaart te brengen. Dit geeft zekerheid dat in mediation de juiste (én voordeligste) financiele keuzes worden gemaakt.
Wat maakt jou een succesvolle Mediator?
Toch mijn achtergrond. Ik heb heel bewust voor dit vak gekozen en doe het met mijn hart. Maar tegelijkertijd weet ik ook exact wat er allemaal financieel en fiscaal geregeld dient te worden bij een echtscheiding en wat ieders rechten en plichten zijn. Door die unieke combinatie van emotionele, financiële, fiscale en juridische aspecten, kan ik een goede balans brengen. Ik denk dat dit ook de reden is dat ik veel hoogopgeleiden, ondernemers en vermogende particulieren begeleid in de afwikkeling van hun echtscheiding.
Lees méér over Scheiden met Vermogen >
Heb je nog tips?
Maar één: kies hoe dan ook voor Mediation. Misschien lijkt het soms makkelijker om het maar uit te vechten met twee advocaten, omdat je boos bent op elkaar, geen zin meer hebt om elkaar te zien. Maar uiteindelijk komen jullie elkaar toch weer tegen. Je hebt nu de mogelijkheid om een goed fundament te leggen voor deze nieuwe fase van je leven. Voor jezelf én de kinderen. Pak die kans!
Informatie over onze hulp bij Scheiden met Kinderen vind je hier >